Snart är det dags för vintertid

Snart är det dags att ställa om till vintertid ännu en gång. Under 2022 ska vi ändra klockan under natten mellan lördagen den 29 oktober och söndagen den 30 oktober. Precis klockan 03.00 dras klockan tillbaka till 02.00 och vi kliver in i vintertiden under ett antal månader. Vintertid är egentligen det vi kallar normaltid, det är sommartiden som är en timmes tidsskillnad mot vintertiden.

Knepet

För att du inte varje år ska behöva fundera på hur klockan ska ställas om finns det ett enkelt knep. När det är dags för sommartid ska du sätta fram dina utemöbler, alltså ställa fram klockan. Och när det är dags för vintertid ska du ställa tillbaka dina möbler, det vill säga ställa tillbaka klockan. Samma tankesätt gäller för grillen om du nu tycker det är lättare. Det är å andra sidan inte någon katastrof om du skulle glömma att ställa om din klocka. Idag, när det mesta är uppkopplat mot internet, ställs allting om till rätt tid utan att vi ens behöver fundera. Kom dock ihåg att ha automatisk omställning av tid påslaget.

Bakgrundsfakta om sommartid och vintertid

Det känns som att sommartid och vintertid alltid har funnits. Så är inte fallet. Det allra första försöket med sommartid i Sverige gjordes mellan maj och oktober 1916. Försöket föll inte väl ut, framför allt inte hos Sveriges bönder. De menade att det blev betydligt svårare för dem att komma upp på morgnarna när det var en extra timme av mörker, varför det stannade vid ett försök.
Men skam den som ger sig. Sommar- och vintertiden kom tillbaka till Sverige och ett antal andra europeiska länder under 1980-talet och 1996 beslutade EU att alla medlemsländer skulle införa sommartid med början i mars fram till vintertiden i oktober.

Sommar- och vintertid utomlands

I EU har vi som nämnts en standard för vilka datum vi ändrar sommar- och vintertid. Samma gäller dock inte i övriga världen. I Australien är det exempelvis första helgen i oktober som de ställer om klockan. Så för Sydney är det i år 2 oktober som gäller. De får också sommartid under vårt vinterhalvår eftersom att de ligger på söndra halvklotet.

Avskaffande av sommartid och vintertid

Diskussionerna har kommit och gått vad gäller om vi ska fortsätta att använda oss av vinter- och sommartid i Sverige. I EU-parlamentet har man varit positiv till att alla EU-länder skulle skifta till antingen sommartid eller vintertid och att det skulle ske under 2019 vilket uppenbarligen inte skedde. I skrivande stund har inget beslut tagits varför vi sannolikt får ändra klockan ytterligare ett par gånger.

Total
0
Shares