Länsstyrelsen ett nav i valet – väl rustade inför söndag 11 september

Nu på söndag, 11 september, går väljarna till valurnorna. Länsstyrelsen är regional valmyndighet och ansvarar för valet i nära samarbete med kommunerna och Valmyndigheten. 117 personer är involverade i Länsstyrelsens valorganisation, bland annat ska röster tas emot och kontrollräknas. 

– Arbetet inför höstens val har pågått under lång tid. Förberedelserna är enorma, bland annat är säkerheten en prioriterad fråga. Det är mycket viktigt att allt går rätt till, att vi är väl rustade inför valet och att alla som bor och lever i Värmland känner förtroende för den demokratiska processen som bygger på ett tillförlitligt valsystem, säger Gith Nilsson, valansvarig på Länsstyrelsen i Värmland. 

Röstmottagningen sker efter att vallokalerna har stängt på söndag kväll och pågår fram tills att alla röster har rapporterats in från valdistrikt i hela Sverige. På måndag morgon påbörjas arbetet med att kontrollräkna valnattens resultat. Länsstyrelsens valorganisation bedömer ogiltiga valsedlar, räknar personröster och utser ledamöter och ersättare till kommun- och regionfullmäktige. Först ut är riksdagsvalet som ska vara klart senast onsdag, därefter räknas kommunval och regionval. 

– Vi är på plats fram tills att sista rösten är kontrollräknad och registrerad. Jag är otroligt tacksam över den kompetens och det stora engagemang som finns i den här organisationen, utan det skulle vi inte kunna genomföra kontrollräkningen på ett sådant robust och effektivt sätt som vi gör. Vi har dessutom väldigt trevligt när vi arbetar tillsammans, säger Gith Nilsson, valansvarig på Länsstyrelsen, och som har jobbat med de allmänna valen på Länsstyrelsen sedan 1998.

Det upprättas flera kontrollstationer i länsstyrelsens lokaler. Alla röster räknas manuellt och kontrollräknas minst två gånger. Röstmottagningen och rösträkningen är dessutom offentliga, vilket betyder att vem som helst är välkommen att se när rösterna kontrollräknas. Resultatet av både den preliminära rösträkningen på valnatten och den slutliga rösträkningen går att följa på Valmyndighetens webbplats. 

Total
0
Shares