Gör ditt eget matbord på en helg

Att designa sitt eget matbord kan vara ett roligt och givande projekt. Du kan inte bara välja mått, form och stil på bordet, utan du kan också välja den perfekta träsort och finish. I den här artikeln går vi igenom stegen som behövs för att göra ditt eget plankbord. Vi diskuterar vad du ska tänka på när du designar ditt bord och vi tipsar dig om hur du väljer rätt material och beslag. Låt oss börja!

Välj rätt typ

För att designa ditt eget matbord är det viktigt att bestämma vilken typ av matbord du vill ha. Vill du ha ett traditionellt rektangulärt bord eller något mer ovanligt som ett runt eller ovalt bord? Om du är tveksam kan du ta en titt på några inspirationsbilder på webben eller i tidningar. När du har bestämt dig för den övergripande formen på ditt bord kan du börja tänka på detaljerna.

Vilken storlek passar

När det kommer till storlek, tänk på två saker: storleken på din matsal och antalet personer du vill sitta. Om du har en stor matsal kan du behöva ett större bord så att det finns gott om plats för alla att sitta bekvämt. Har du däremot en mindre matsal kan du välja ett mindre bord eller till och med ett bord i stil med en frukostkrok. Det är också viktigt att tänka på hur många personer man vill ha plats för. Om du regelbundet har stora grupper behöver du ett större bord som rymmer alla

Tänk på materialen

Nästa steg är att tänka på vilka material du vill använda för ditt bord. Det populäraste materialet för matbord är trä, och det finns många olika träslag att välja mellan. Om du letar efter en rustik känsla kan du välja ett bord av återvunnet trä. Om du vill ha ett modernare utseende, överväg ett glas- eller metallbord. Du kan också vara kreativ med andra material som betong eller marmor.

Val av bordsben

När du väl har bestämt dig för ett material är det dags att välja bordsben till ditt bord. Speciellt för plankbord finns det många olika typer av bordsben du kan välja mellan. Om du ska välja rätt underrede för bord så måste du se till att benen kan hålla bordsskivan för din stil i ditt hem och det du tycker är snyggast. Det finns både de traditionella fyra benen, men det finns även trapetsben, korsramar och hårnålar med mera.

Till rätt pris

Att göra sitt eget matbord kan vara ett bra sätt att spara pengar. Genom att göra det själv kan du undvika de höga kostnaderna för att köpa ett färdigt bord. Du får också tillfredsställelsen av att veta att du gjort det själv! För att komma igång behöver du bara lite tid, några grundläggande träbearbetningskunskaper och rätt material.

Vi hoppas att du gillade den här artikeln om att göra ditt eget matbord. Genom att helt enkelt bestämma dig för ovanstående faktorer kan du designa ditt eget matbord under en helg.

Total
0
Shares